Boulimialand

Tijdens één van mijn therapiesessies moest ik eens beschrijven welke kanten er allemaal in mij zaten. Deze tekenden we op papier als ‘eilanden’. Zo had ik bijvoorbeeld een depressief eiland, een sociaal eiland, een bang eiland, een boos eiland, een eiland waarop ik deed alsof alles goed was en natuurlijk een eetstoornis eiland. Mijn taak was, om te beschrijven hoe elk eiland er uit zag. Was het er aan het regenen? Waren er grote donderwolken? Of scheen de zon gewoon heel hard? 

Boulimialand

Toen ik de volgende tekst een keer las, moest ik aan die opdracht denken. Dit verhaal gaat over ‘Boulimialand’. Ik vond het zo mooi beschreven! Dat had ik zelf echt niet beter gekund. Druk gauw op de ‘lees verder’ tag hieronder!

”Boulimialand? Wat is dat?
Er staan bomen zonder bladeren, met gaten van pijn. Er kolken zwarte rivieren van verdriet. Puntige rotsblokken zonder gevoel steken scherp af tegen de donkere lucht. De aarde is gespleten, het magma borrelt in de gleuven. Er liggen glasscherven van het gevecht. De dwingende wind is guur. En het is er eenzaam. Heel eenzaam.

Boulimialand is afgesloten met een mooie, eikenhouten deur. Een massieve, zware deur met sierlijk handgreepje en gouden randjes. Niemand van de andere kant beseft wat zich achter die deur bevindt. Niemand houdt zich er mee bezig, want het is niet verontrustend van de buitenkant.
Het ziet er zo normaal uit.

De invasie kwam ongezien en onverwacht. Mijn hoofd bleek een mooie ruimte voor een nieuw stukje Boulimialand, dus is dictator Boulimia in stilte mijn hoofd binnengekropen. Hij heeft geruisloos bezit genomen van alles dat daar zat. Zelfs Gezond Verstand werd opgesloten. Toch had ik het niet door. Pas toen de dictator zijn Boulimialand geheel had opgebouwd zag ik dat het landschap veranderd was. Dat er stukjes missen en dat er aanpassingen zijn verricht zonder mijn toestemming. Opeens zag ik dat ik geregeerd word door een dictator.

Dictator Boulimia laat de eikenhouten deur bewaken door zijn leger. En die laten niet zomaar het land inpikken. Het leger vecht hard maar onopvallend tegen alles dat de massieve, eikenhouten deur open zou kunnen duwen. Tegelijkertijd houdt dictator Boulimia zich met de kernzaken bezig: het land regeren, de controle houden. Beslissingen doorduwen. Een streng regime hanteren.

Dictator Boulimia heeft veel verschillende kwaliteiten, maar is in één ding uitzonderlijk goed: verboden opleggen. In Boulimialand wordt bijvoorbeeld niet gecommuniceerd met de buitenwereld. De buitenwereld zal proberen dictator Boulimia te verjagen. Boulimialand is het geheimpje van dictator Boulimia en de oorspronkelijke eigenaar van de ruimte waarin hij zich gevestigd heeft. Hij beschermt je, als je je mond houdt. En afspraak is afspraak.

Het duurde lang voordat ik doorkreeg dat dictator Boulimia niet weggaat als ik zijn bevelen opvolg, maar juist zijn bevelen aanscherpt en het landschap in mijn hoofd nog meer verwoest. Het duurde lang voordat niet alleen het landschap in mijn hoofd, maar ook de rest van mijn lijf genoeg verwoest was om te beslissen dat dictator Boulimia verjaagd moet worden. Het duurde lang voordat ik het hoofdverbod van dictator Boulimia durfde te doorbreken: verboden te communiceren. Het duurde lang voordat ik kon vertellen dat ik in de hel leef. En het duurde lang voordat iemand dat geloofde.
Het zag er namelijk zo normaal uit.”

Advertenties

2 gedachtes over “Boulimialand

  1. […] ”Mijn destructief gedrag was heel uitgebreid. Een groot deel ervan was mijn allesoverheersende Boulimia. Ik leefde compleet geïsoleerd en mijn leven ging alleen nog maar over eten en compenseren. Ik leek zelfstandig en gefocust op mijn studie, maar ik leefde in een andere wereld. Ik leefde in Boulimialand.” […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s