Eigenwaarde

”Een eetstoornis. Het heeft te maken met een negatief zelfbeeld en lichaamsbeeld. Met angst om te leven, zichtbaar te zijn, verantwoording te nemen. Met te weinig zelfvertrouwen, te weinig eigenwaarde.”

Eigenwaarde

Oké, even een flauwe tekstafbeelding bij deze blog, maar serieus: ik heb echt een probleem als het aankomt (haha, grappig, ‘aankomt’) op mijn eigenwaarde.

Eigenwaarde
Hoe eigenwaarde wordt gedefinieerd? Zo:
”Eigenwaarde (ook zelfwaarde(gevoel), zelfrespect of eigendunk) is een term uit de psychologie, het is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft, zonder daarbij redelijk of logisch te zijn.

Voor het welzijn van een mens is het belangrijk dat hij tevreden met zichzelf is, dus een positieve eigenwaarde heeft. De eigenwaarde hoeft niet noodzakelijkerwijs overeen te komen met de visie die anderen op die persoon hebben: iemand kan erg zelfverzekerd of zelfs opschepperig overkomen, maar daaronder een negatieve eigenwaarde verborgen houden. Erg rustige of teruggetrokken mensen kunnen daarentegen zeer overtuigd zijn van hun eigen kunnen. Eigenwaarde wordt vaak afgespiegeld aan algemene gangbare normen. Eigenwaarde kan dan ook zeer streekgebonden zijn. Meebewegen met de massa is dan de meest gangbare vorm van ontwikkelen van een gezonde eigenwaarde. Echter voor een persoonlijke ontwikkeling kan het loslaten van de gangbare mening en normen belangrijke impulsen geven.”

Waarom ik er problemen mee heb?
Dat ik weinig eigenwaarde heb werd me wel weer erg duidelijk toen ik afgelopen week begon met mijn nieuwe baan. Ik ben aangenomen bij een internationaal modebedrijf waar allemaal prachtige meiden werken. Constant ben ik bezig met vergelijken, waardoor ik me niet alleen onzeker voel, maar ook nog eens vreselijk minderwaardig.

Ik ben begonnen in een functie ver onder mijn niveau. Waarom? Omdat ik geen verantwoordelijkheid durf te nemen, en eerlijk: die wil ik nu ook nog niet. Ik werk onder mijn niveau zodat ik geen druk voel, geen verantwoordelijkheid hoef te nemen en me niet hoef te bewijzen. Ik heb genoeg potentie en ben slim genoeg, maar juist doordat ik weinig eigenwaarde heb en het zelf eigenlijk nog niet echt geloof, staat dat mijn ontplooiing in de weg.

Zelfs successen geven mij nog niet het juiste gevoel van eigenwaarde. Dat krijg ik niet door het behalen van mijn diploma, het vinden van werk of de stap te nemen om een punt achter mijn relatie te zetten. Ik hou niet van mezelf. Als ik in de spiegel kijk zie ik alleen maar iemand met gebreken. Iemand die hard werkt en veel heeft meegemaakt. Volgens mij wordt het tijd om vriendschap te sluiten met mijzelf…

Advertenties

Een gedachte over “Eigenwaarde

  1. Hetgeen je schrijft kom akelig hard binnen; Mijn eigenwaarde is zo groot als snottebel naast dat ik heel bang ben voor succes. Geen geweldige combo.

    Ik hoop dat je uiteindelijk wél een baan op jouw niveau durft te nemen en dat deze baan daar een opstap in mag zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s